האם השמעת מוזיקה (או צלילים אחרים) לצמחים עוזרת להם להתפתח באופן מוצלח יותר?
זו השאלה שמייצרת הרבה רעש בעולם מדעי הצמח מזה זמן רב.
האם התאוריה הזאת נכונה או לא, או השאלה המתבקשת- " איך הם שומעים"?
ואם הם שומעים אז מה הם מעדיפים? שלמה ארצי או בך?
יש כאלו שלא מחכים שהמדע יכריע בעניין: כך, למשל, חקלאי במרכז מקדוניה שמאמין שמוזיקה קלאסית משפיעה באופן חיובי על צמחים, משמיע לצמחים את יצירותיו של המלחין הידוע מוצרט.
לטענתו, השמעת יצירות קלאסיות בשדה האבטיחים הניבו לו את הפירות המתוקים ביותר בכל האזור.
או לדוגמא- שלישיית חקלאים ממלזיה השקיעו למעלה מעשור שנים עד שמצאו לטענתם את שיטת הגידול היעילה ביותר בשביל להצמיח מלונים יפניים עסיסיים גם במלזיה הרחוקה.
גידול המלונים במזג האוויר הטרופי של מלזיה דורש בדיקה קבועה של טמפרטורת המלונים ולמרות שהמלונים גדלים בתוך חממות מוצלות כל מלון מקבל גם כובע קטן שמגן עליו מקרני השמש. מדי יום, החקלאים מעסים את המלונים עם כפפות בד עדינות שלדבריהם משפרים את טעם הפרי. בנוסף, בשביל לעזור למלונים לצמוח, העובדים משמיעים בחממות מוזיקה קלאסית במהלך היום שלטענתם משפרת את גדילת הפירות.
אמנם נערכו מחקרים המצביעים על כך שצמחים אכן מגיבים היטב למוזיקה, אבל האמת של העניין עדיין באוויר. עם זאת, הראיות התומכות ברעיון משכנעות מאוד!
איך זה בעצם התחיל ?
אולי זה לא יפתיע אתכם אבל הרעיון שהמוזיקה יכולה להשפיע על צמיחת הצמח הגיע בשיא החשיבה של העידן החדש. הספר- החיים הסודיים של הצמחים, שפורסם ב-1973 ונכתב על ידי כריסטופר בירד ופיטר טומפקינס, הוא תיאור של "היחסים הפיזיים, הרגשיים והרוחניים בין צמחים לאדם" שעזרו לפופולריות של הרעיון.
בירד וטומפקינס ציטטו מחקרים מדעיים שהצביעו על כך שלא רק שמוזיקה עוזרת לצמחים לצמוח, אלא שיש להם רמת תודעה והם יכולים להגיב בצורה חכמה לאנשים.
אחד המחקרים המוקדמים ביותר על השפעת המוזיקה על צמחים נערך בשנת 1962 על ידי ד"ר T. C. Singh, ראש הבוטניקה באוניברסיטת אנאמליה. הוא חשף את צמחי הבלסם למוזיקה קלאסית ומצא שקצב הגידול שלהם גדל ב-20% בהשוואה לקבוצת ביקורת, יחד עם עלייה של 72% בביומסה. לאחר מכן הוא חשף יבולים למוזיקת ראגה ברמקולים ומצא שהם מניבים 25% - 60% יותר מהממוצע הארצי.
החוקרים מאוניברסיטת אנאמליה ערכו ניסויים במוזיקת חליל, כינור, הרמוניה וריינה, ואף ראו תוצאות חיוביות שחושפות צמחים לרעידות מהריקוד ההודי המסורתי.
בסופו של דבר הם הגיעו למסקנה שהכינור הוא הכלי היעיל ביותר.
תוצאות אלו שוכפלו על ידי המהנדס הקנדי יוג'ין קנבי. הוא חשף את שדות החיטה שלו לסונטה לכינור של באך וחווה עלייה של 66% בתפוקה.
באותה שנה שבה התפרסם "החיים הסודיים של הצמחים", החוקרת דורותי ריטלאק ממכללת הנשים של קולורדו איחדה את מחקריה על צמחים ומוזיקה בספרה: הצליל של מוזיקה וצמחים. היא ערכה ניסויים שבהם חשפה צמחים לתו F מורחב וגילתה שהם הרבה יותר בריאים מקבוצת הביקורת.
לאחר מכן היא התנסתה בסוגים שונים של מוזיקה, כולל קלאסית, ג'אז ורוק. צמחים שנחשפו למוזיקה הקלאסית והג'אז המרגיעה יותר צמחו לעבר הרמקול ואף נכרכו סביבו. צמחים שנחשפו למוסיקת רוק "מנוגדת", לעומת זאת, התרחקו מהרמקולים והראו סימנים דומים להשקיית יתר.
כיצד ניתן להסביר התנהגות זו?
רבים מהחוקרים שערכו את הניסויים הללו, ביניהם סינג ורטלק, הגיעו למסקנה שצמחים מפגינים תגובה אמפתית למוזיקה שהם שומעים. ראוי לציין שהיו להם גם אמונות שוליות רבות – ריטלאק גם חשב שצמחים מסוגלים לתפיסה חוץ-חושית (ESP) ונרתעו ממוזיקת רוק בגלל המילים. התיאוריה המדעית הטובה ביותר לגבי האופן שבו מוזיקה עוזרת לצמחים לצמוח היא דרך האופן שבו הרטט של גלי הקול משפיע על הצמח. צמחים מעבירים חומרים מזינים, חלבונים ואברונים בנוזלים שלהם (ציטופלזמה) באמצעות תהליך הנקרא זרימה ציטופלזמית. הרטט של סוגים מסוימים של מוזיקה וצליל עשוי לעזור לעורר את התהליך הזה.
בטבע, הצמחים עשויים לגדול בצורה מועילה סביב שירת ציפורים או אזורים עם רוחות חזקות.
האם ניתן להוכיח זאת? למרות שללא ספק תמצאו גננים רבים שנשבעים שהצמחים שלהם גדלים טוב יותר כשהם מקשיבים לסלין דיון, עדיין אין עדות נחרצת שמוזיקה עוזרת לצמחים לצמוח. פוסט מאוניברסיטת קליפורניה, סנטה ברברה מציין שיש כל כך הרבה משתנים בניסויים האלה שאולי לא נוהלו או טופלו כראוי, כמו אור ומים, לחץ אוויר ותנאי קרקע. הם גם מציעים שייתכן שפשוט לא הצמחים נהנים מהמוזיקה, אלא המטפלים שלהם!
ייתכן שזו גם הסיבה שאומרים שדיבור עם צמחים עוזר לצמיחתם, מכיוון שאותם מטפלים פשוט קשובים יותר.
לסיכום- אם אתם מגדלים צמחים, פירות או ירקות- נסו להשמיע להם מוזיקה קלאסית לפחות 3 שעות ביום. להזיק זה לא יכול, אז אולי תרוויחו מזה משהו טוב :)
Comments